Deg till kockarnas pepparkakshus

För några år sedan gick min mamma på kockskola och blev en utbildad kock. Från den tiden har hon plockat med massor med recept från proffesionella kockar som vet vad de håller på med.
 
Förlåt att det inte är några bilder, de ligger på min kamera så de kanske kommer senare, men det är vitkigt att man gör degen i tid så att den kan vila i 1-2 dygn. Om man gör den nu är den perfekt att arbeta med till helgen. Det som är speciellt med pepparkaksdegen är att den går (om man följer receptet och blandar ordentligt) att riva den med hjälp utav rivjärn! Då kan man få hur raka och fina kanter som helst. Låter toppen eller hur? :)
 
Här kommer receptet.
 
Ingridienser
  • 250 gr margarin
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel
  • 1/2 msk mald kardemumma
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 dl vatten
  • 1 msk bikarbonat
  • 13 dl vetemjöl
Hur gör man?
  1. Smält smöret med sirapen i en kastrull.
  2. Mät upp socker, lägg det i en stor skål tillsammans med alla kryddorna.
  3. Slå över det smälta fettet/sirapen och rör om väl.
  4. Häll över vatten och rör om.
  5. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm.
  6. Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös (sväller efteråt).
  7. Arbeta ihop degen med trägaffel eller hushållsassistent.
Låt den vila i 1-2 dygn i kylskåpet.
 
Sedan är det bara att njuta av roligt pepparkakshusbak med underbara mallar på ditt favorithus!
 
Pepparkakiga hälsningar!
/Halu


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

halusijo.blogg.se

En blogg om hur man skapar billigt och miljömedvetet. Alla skaparsugna mysiga människor titta hit!

RSS 2.0