Du har väl inte glömt vörtbrödet?

Förra  året fick jag jullov mycket tidigare än alla andra och hade en hel vecka innan jul som jag kunde testa massor med olika recept. En av min familjs absoluta favoriter var vörtbrödet som passar utmärkt tillsammans med hårtbrödet (se tidigare inlägg) på julbordet. Vörtbrödet är jättelätt att göra och en deg ger två bröd.
 
Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • julmust 33 cl
  • porteröl 33 cl 
  • 75 gram osaltat smör 1/2 dl mörk sirap
  • 2 nypor med salt
  • 1 msk mald pomerans 
  • en nypa  mald kryddnejlika 
  • en nypa mald ingefära 
  • ett paket med vörtmix
  • 10 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl
  • ca 2 dl russin om man vill
Hur gör man?
 
  1. Blanda jästen med porten och julmusten.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda ihop alla ingredienser som är kvar med smöret och rör sedan ner det i porter/must/jäst-blandningen. Se till att det blir ordentligt blandat.
  4. Lägg en bakduk över och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
  5. Baka ut degen till två stycken limpor. Se till att du arbetar degen väl så att den inte spricker. 
  6. Lägg en bakduk över och låt limporna jäsa i en timme. Medans sätter du på ugnen på ungefär 220 grader Celsius.
  7. Grädda vörtbrödet i ca 20 minuter nere i ugnen. 
Låt smaka! 
/Halu


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

halusijo.blogg.se

En blogg om hur man skapar billigt och miljömedvetet. Alla skaparsugna mysiga människor titta hit!

RSS 2.0