Juligt hårtbröd

Hejsan hoppsan lillebror!
 
Nu när det snart är julafton måste man ju ha ett hårtbröd till julbordet och varför inte ett enkelt och mysigt gott hårtbröd som är hemmagjort. Det är en stor skrytfaktor enligt mig. Fina, eller hur?
 

 Ingredienser:
 
  • 4 dl vatten
  • 50 gram jäst 
  • 1 dl rapsolja
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • knappt 1/2 dl valfri krydda som man stöter. Det kan exempelvis vara kummin (som passar bra till julen), fänkål eller varför inte rosépeppar. Det är bara fantasin som sätter gränserna!
PS: Man kan självklart göra dem ekologiska och/eller billiga om man vill! 
 
 Såhär gör man!
 
  1. Börja med att blanda vatten och jäst så att jästen blir fint fördelad i vattnet.
  2. Tillsätt oljan och mjölet i vatten/jäst- blandningen.
  3. Tillsätt salt och den krydda som du stött för att använda som smak på hårtbrödet.
  4. Efter man blandat ihop alla ingredienser skall degen vila i kylskåpet under natten innan man bakar ut den. 

  5. Sätt ugnen på 175 grader Celsius .
  6. Baka ut degen i valfria stora bitar. Man kan göra runda kakor eller något annat kuligt. 

    Knäckebrödet ska sedan in i ugnen, 175 grader, ca 35 minuter. 
Sedan är det bara att njuta av det goda hårtbrödet och känna sig stolt! Kanske äta med en bit juledamer. 
 
Knapriga hälsningar!
/Halu 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

halusijo.blogg.se

En blogg om hur man skapar billigt och miljömedvetet. Alla skaparsugna mysiga människor titta hit!

RSS 2.0