Lussebullar lagom till Lucia

Hejsan svejsan!
 
Förra julen bakade jag jättegoda,superenkla lussebullar. De var väldigt saftiga så därför ska självklart resten av världen få ta del utav detta superrecept efter att jag bakade dem nu i helgen. Det var hur kul som helst och väldigt vackert. Medan jag bakade så gnistrade luften utanför, det verkligen glittrade likt tärnornas glitter. De passar perfekt till luciamorgonen framför julkalendern. 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
  • 1 gram saffran
  • några nypor socker
  • 150 gram ekologisk smör
  • 5 dl ekologisk mjölk 
  • 50 gram vanlig jäst
  • en nypa salt
  • 1,5 dl vit sirap
  • 2 ägg (ett till penslin)
  • russin
  • +15 dl ekologisk vetemjöl 
  • pärlsocker
Formar till lussebullarna, om man inte gör lussekatter förstås. 
  1. Sätt ugnen på 200-225 grader. 
  2. Mal saffranen i en mortel eller liknande. Hacka inte utan rör. 

    3. Ha i några nypor socker och blanda runt. Spara sedan lite av mölken så att du kan hälla i den i saffransblandningen så att du får upp all saffran.
     

     
    4. Smält smöret i en kastrull. Se till att det inte bränner fast. När smöret har smält häller du i nästan all mjölk (inte den som du sparat till saffransblandningen). Blandningen ska bli 37 grader varm, alltså fingervarmt och inte varmare för då kommer inte jästen att jäsa. 
     
    5. Fördela jästen i en bunke och blanda i mjölk-smörblandningen. Häll i saffransblandningen, salt, sirapen, ett ägg, ca 1 dl russin och sikta ner mjölet. Spara lite till utbakningen. 
     
     

     
    6. Knåda ihop till en smidig deg. 
     
     
    7. Sådär ja! 
     
     
    8. Sikta över lite mjöl och låt stå under en bakduk i ca 30 minuter, 
     
     
    9. Ta fram degen på ett mjölat bakbord.
     
     
    10. Jag valde att göra lussebullar eftersom de blir mer saftiga än vad lussekatter blir. Tag en boll med deg som du sedan knådar ihop ordentligt. Börja med att rulla den hårt för att sedan rulla den mjukare med handkupan. 
     

    11.  Knäck ett ägg i en bunke och pensla äggen. Strö på lite pärlsocker. 
     
     

     
    12. Värm i ungnen. Nedre delen (men inte längst ner) i ca 5 minuter. Det går väldigt fort för dem att bli klara så se till att du inte glömmer dem!
     
     
    Bon apetit och glad Lucia! 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

halusijo.blogg.se

En blogg om hur man skapar billigt och miljömedvetet. Alla skaparsugna mysiga människor titta hit!

RSS 2.0