Boktips för sysugna

Hejsan!
 
Jag hoppas att all god julmat givit er mycket energi till att skapa. Jag tänkte nu lägga ut ett boktips på en superbra bok som jag fick av mina kära föräldrar i julklapp. Visste ni att ordet julklapp härstammar från att man förr i tiden knackade på varandras dörrar och sedan slängde in en klapp när någon öppnade dörren. Då bestod oftast julklappen av ett vedträ eller liknande med ett rim till. 
 
Boken som jag fick i julklapp heter Sy dina egna kläder: en komplett handbok med tekniker, material och metoder. Den är skriven av Sandra Bardwell och översatt av Ulrika Junker Miranda. Boken tar verkligen upp allting man behöver veta. Det som jag tycker är speciellt bra med boken är även att man inte behöver vara proffs för att använda sig av den. Den går igenom allt grundligt, allt från att välja rätt nålar och pressarfötter till hur man organiserar och syr sitt eget mönster. Hur coolt är inte det? Boken ger en bra grund och förbättrar sykunskaperna avsevärt. Ett måste enligt mig ;)! En sak till som är superbra med boken är att den även lär läsaren hur man syr in kläder och lagar de som har gått sönder.
På så sätt kan man spara jättemycket av plånboken och av miljön med! 
SUPER! 
 
Bildkälla: http://www.bokia.se/sy-dina-egna-klader-en-komplett-handbok-med-tekniker-material-och-inspiration-12819643 
 
Skapa lugnt!
/Halu

God jul!

Jag hoppas att alla har fått en lika bra jul som jag har haft! Jag har fått massor med pysslarsaker, så som färger, sylåda, böcker med mera! Det betyder massor med kul pyssel på bloggen!

God jul på er alla :D

/Halu

Juligt "värre"...

Självklart fungerar inte julbelysningern som alla andra år, mitt rum är fortfarande stökigt och badvattnet blir kallt. Men inget kan stoppa mig från att helt enkelt bara älska denna högtid. Det är jättemysigt att gå ut i köket och känna doften av mammas hårtbröd i ugnen. Det doftar juvligt. Framför mig ligger apelsiner med nejlickor och katterna springer och jagar varandra runt julgranen. 
 
Jag vill bara avsluta kvällen (och min kavalkad av inlägg) med att önska en riktigt god jul! :) Glöm inte att njuta och umgås med familjen. Ett tecken på att det kommer bli en bra jul är att min bror kom, som från ovan, och tog med sig en liten lampa till ljusslingan och den lyser! Nu kan det bara bli bättre!
 
 
God jul!
/Halu

Något att önska sig eller ge bort i sista sekund

Jag vet att det är lite sent nu för att ge julklappstips men jag har haft fullt upp med allt julbak. Om ni har glömt någon julklapp eller undrar vad ni ska önska er av en släkting som inte fixat någon julklapp och kommer imorgon för att fira jul har jag den perfekta julklappen som är både personlig och väldigt fin. Nämligen tenntrådsbroderi som är ett gammalt samiskt hantverk.
 
Sedan ungefär ett år tillbaka har jag gjort tenntrådsarmband. Det är pillligt och kräver tålamod men det är verkligen jättekul och går fort när man väl börjat. Mina tenntrådsarmbandsdelar  har jag beställt från Gällivare textilkonst, men det går precis lika bra att köpa delar på Panduro. Dock är det i mindre förpackningar då. 
 
Du behöver:
 
  • Tenntråd
  • Skinnremsa (renskinn)
  • Skinnål (finns i ett paket på Panduro, vanlig nål ingår även)
  • Vanlig nål 
  • typ björntråd
  • typ fiskelina (en osynlig tråd)
  • Textillim som inte syns när den torkar. 
  • knapp i exempelvis tenn eller renhorn
  • maskeringstejp
Såhär gör man:
 
  1. Mät handleden och klipp en skinnbit som är 0,5 cm kortare än handleden eftersom det är skinn och kan töja sig något.
  2. Gör ett jag i skinnbiten 1,5 cm från varje ända.
  3. Fläta valfri fläta. Den ska vara hård. Man kan använda sig av en skruvtving för att hålla fast trådarna eller så ber man en kompis att hålla i. För att nyansera en vanlig fläta kan man ha dubbla trådar, byta ut en tråd mot en skinnremsa eller helt enkelt bara tvinna två tenntrådar med varandra (du ser alla olika förslagen på bilden nedan). Tips! sätt en maskeringstejp i slutet av trådändarna och numrera dem så att du håller koll på vilken tråd som ska komma över den andra osv. Det är jättebra när man gör en 4-fläta, 5-fläta och inte bara den vanliga 3-flätan.
  4. Limma fast flätorna på skinnets framsida och trä ändarna genom hålet. 
  5. Ta den osynliga tråden och sy fast flätorna med hjälp utav en vanlig synål. För att tråden inte ska lossna från nålen kan man knyta fast den i öglan. Se till att vara noga och sy minst ett stygn i varje flätögla. 
  6. Klipp en ca 14 cm lång och någon millimeter bred skinnremsa som du tvinnar tills den viker sig. 
  7. Sy fast den tvinnade tråden i ena ändan. Det är den som ska vara knappöglanså pröva att knappen går igenom. 
  8. Limma in  långsidorna på armbandet. Vik ner precis vid kanten på flätan och ta sedan björntråden och sy fast sidorna. Sy underifrån från varannan sida så att stygnen blir lite v formade. 
  9. Sy fast knappen på armbandets ovansida.
  10. Nu har du ett färdigt fint armband att ge bort till någon nära person. 

Smartare knäck!

På dan' före dopparedan' är det perfekt att ägna kvällen åt att baka mysig knäck med familjen. Det brukar vara ganska kladdigt när man gör knäck men i år, med hjälp av Ernst, gjorde jag en mycket enklare knäck. 
 
Ingredienser:
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 3 dl strösocker
  • 25 gram smör
  • ca 75 gram hackad mandel 
  • ströbröd
  • 1/2 tsk bakpulver 
  • Minst 90 knäckformar
Hur gör man?
  1. Låt gräddde, sirap, socker och smör koka ihop i en tjockbottnad kastrull. Det ska koka på högvärme tills det att blandningen är 120-127 grader Celsius. Ju lägre grader desto mjukare blir det. Det tar runt 20 minuter att koka upp knäcken. 
     
  2. Medans kan man ställa fram minst 90 knäckformar. Häll lite ströbröd i botten och sedan lite mandel på. Ströbrödet i botten gör att inte pappret fastnar i knäcken. Om man även har i mandeln blir det senare lättare att klicka ut knäcksmeten. 
     
  3. Sedan ska man göra kulprovet (häll några droppar av smeten i kallt vatten och se om de stelnar till kulor. Då är de klara.) 
  4. Häll knäcksmeten på en kanna. Det blir mycket lättare att hälla dem i formarna då. Tänk på att smeten är jättevarm. 
  5. Häll i formarns och låt stelna. Sedan är det bara att njuta av en god jul! 
Knäckiga hälsningar!
/Halu

Man måste ju ha kola också!

Här kommer ett kolarecept som sköter sig självt till mestadels. Det är perfekt att göra om man har lite ingredienser kvar och måste rensa kylskåpet också. De är inte speciellt svårt men de blev hur goda som helst! Jag fick ca 100 stycken knäckformar med kola. Mums! 
 
Ingredienser:

  • 5 dl socker 
  • 2 dl ljus sirap
  • 100 gram smör 
  • 1 msk kakao
  • 2 msk vaniljsocker 
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
Såhär gör man!
 

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. 
  2. Koka kolorna i ca 2 timmar. Jag kokade mina kolor så att de blev över 130 grader Celsius. 
  3. Häll upp kolasmeten på en kanna och häll ner i knäckformar. Tänk på att det är väldigt varmt!
  4. Smaka!
Smarriga hälsningar!
/Halu

Ett smart sätt att sätta ihop sitt pepparkakshus på!

Hej alla superstressade julfixare!
 
Ett supersmart sätt att sätta ihop sitt pepparkakshus på är att smälta smöret i en stekpanna som vanligt. Sedan häller man ut det i långa rader på ett bakplåtspapper och låter det stelna. Sedan tar man en gasolbrännare (en sådan man anväder för att göra Crème brûlée med) och värmer upp "sockerpinnen". Då droppar man den där man vill ha den och sätter sedan ihop delarna. D
 
Jag tycker att det är ett mycket säkrare sätt att göra sockerlim på eftersom det är svårare att bränna sig och inget socker bränner fast i pannan så att man förstör den. :) Det finns olika typer av gasolbrännare. Vi köpte vår på Claes Ohlssons så det är bara att leda. Superbra köksredskap. 
 
 
Husiga hälsningar från Halu!
 

 

 

Du har väl inte glömt vörtbrödet?

Förra  året fick jag jullov mycket tidigare än alla andra och hade en hel vecka innan jul som jag kunde testa massor med olika recept. En av min familjs absoluta favoriter var vörtbrödet som passar utmärkt tillsammans med hårtbrödet (se tidigare inlägg) på julbordet. Vörtbrödet är jättelätt att göra och en deg ger två bröd.
 
Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • julmust 33 cl
  • porteröl 33 cl 
  • 75 gram osaltat smör 1/2 dl mörk sirap
  • 2 nypor med salt
  • 1 msk mald pomerans 
  • en nypa  mald kryddnejlika 
  • en nypa mald ingefära 
  • ett paket med vörtmix
  • 10 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl
  • ca 2 dl russin om man vill
Hur gör man?
 
  1. Blanda jästen med porten och julmusten.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda ihop alla ingredienser som är kvar med smöret och rör sedan ner det i porter/must/jäst-blandningen. Se till att det blir ordentligt blandat.
  4. Lägg en bakduk över och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
  5. Baka ut degen till två stycken limpor. Se till att du arbetar degen väl så att den inte spricker. 
  6. Lägg en bakduk över och låt limporna jäsa i en timme. Medans sätter du på ugnen på ungefär 220 grader Celsius.
  7. Grädda vörtbrödet i ca 20 minuter nere i ugnen. 
Låt smaka! 
/Halu

Juligt hårtbröd

Hejsan hoppsan lillebror!
 
Nu när det snart är julafton måste man ju ha ett hårtbröd till julbordet och varför inte ett enkelt och mysigt gott hårtbröd som är hemmagjort. Det är en stor skrytfaktor enligt mig. Fina, eller hur?
 

 Ingredienser:
 
  • 4 dl vatten
  • 50 gram jäst 
  • 1 dl rapsolja
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • knappt 1/2 dl valfri krydda som man stöter. Det kan exempelvis vara kummin (som passar bra till julen), fänkål eller varför inte rosépeppar. Det är bara fantasin som sätter gränserna!
PS: Man kan självklart göra dem ekologiska och/eller billiga om man vill! 
 
 Såhär gör man!
 
  1. Börja med att blanda vatten och jäst så att jästen blir fint fördelad i vattnet.
  2. Tillsätt oljan och mjölet i vatten/jäst- blandningen.
  3. Tillsätt salt och den krydda som du stött för att använda som smak på hårtbrödet.
  4. Efter man blandat ihop alla ingredienser skall degen vila i kylskåpet under natten innan man bakar ut den. 

  5. Sätt ugnen på 175 grader Celsius .
  6. Baka ut degen i valfria stora bitar. Man kan göra runda kakor eller något annat kuligt. 

    Knäckebrödet ska sedan in i ugnen, 175 grader, ca 35 minuter. 
Sedan är det bara att njuta av det goda hårtbrödet och känna sig stolt! Kanske äta med en bit juledamer. 
 
Knapriga hälsningar!
/Halu 
 
 
 
 
 
 
 
 

Från i Lördags..

Jag och flera andra tärnor gick med en lucia och lussade sönder hela eftermiddagen lördag den 15 december. Samma dag som vintermarknaden var här i byn. Vi gick först till ett äldreboende där vi väckte minnen, gjorde så att några slumrade sött och fick andra att sjunga med för full hals. Efter det tågade vi vidare till en konferans på ett slott här i närheten. Där hamnade vi framför en öppenbrasa, inte det man längtar efter när man är fullt påklädd under sitt lucialinne för att vara förberedd för nästa stopp - torget. Det är egentligen inget torg, men jaa, om de vill kalla det så, så kallar jag det så. :)
 
Efter dessa små utflykter blev det äntligen luciakonsert i kyrkan där Lucian och årets Staffan blev tackade. Varje år får niorna i Knivsta rösta fram kandidater till lucia och staffan. De blir nominerad efter hur de är på insidan istället för hur de ser ut på utsidan vilket jag tycker är fint.
Här fryser vi och sjunger på torget. Det blåste så mycket så att ljusen var tända i knappt två sekunder!
 
Här är vi inne i kyrkan, denna gång har vi levande ljus! Inga svimningar blev det heller! =)
 
Idag har jag varit på "gerilla"konsert i Sollentuna centrum, jätte skojjs! En stor överrasking för julhandlarna! Vi sjöng "Nu tändas tusen juleljus", "Jul,jul strålande jul" samt "Deck the halls" (=
 
På lördag är det Julkonsert i Sta:Birgitta kyrkan i Knivsta och sen efter det är jag klar med att sjunga in Julen!
KRAM SIJO

Deg till kockarnas pepparkakshus

För några år sedan gick min mamma på kockskola och blev en utbildad kock. Från den tiden har hon plockat med massor med recept från proffesionella kockar som vet vad de håller på med.
 
Förlåt att det inte är några bilder, de ligger på min kamera så de kanske kommer senare, men det är vitkigt att man gör degen i tid så att den kan vila i 1-2 dygn. Om man gör den nu är den perfekt att arbeta med till helgen. Det som är speciellt med pepparkaksdegen är att den går (om man följer receptet och blandar ordentligt) att riva den med hjälp utav rivjärn! Då kan man få hur raka och fina kanter som helst. Låter toppen eller hur? :)
 
Här kommer receptet.
 
Ingridienser
  • 250 gr margarin
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel
  • 1/2 msk mald kardemumma
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 dl vatten
  • 1 msk bikarbonat
  • 13 dl vetemjöl
Hur gör man?
  1. Smält smöret med sirapen i en kastrull.
  2. Mät upp socker, lägg det i en stor skål tillsammans med alla kryddorna.
  3. Slå över det smälta fettet/sirapen och rör om väl.
  4. Häll över vatten och rör om.
  5. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm.
  6. Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös (sväller efteråt).
  7. Arbeta ihop degen med trägaffel eller hushållsassistent.
Låt den vila i 1-2 dygn i kylskåpet.
 
Sedan är det bara att njuta av roligt pepparkakshusbak med underbara mallar på ditt favorithus!
 
Pepparkakiga hälsningar!
/Halu

LuciaKonsert

Idag ska jag lussa överallt och ingenstanns, bättre sent än aldrig! BILDER KOMMER!

Sijo

Raggsockor -CHECK!

 
 
Detta är ett par hällösa raggsockar - en perfekt enkel julklapp till någon man tycker om! Det bästa med dessa hällösa strumpor är att man inte behöver ha en sånn jätte koll på vilken skostorlek bäraren kommer ha.
 
Skostorlek 36-42
Strumpstickor: nr 3 eller 3 1/2
Lägg upp 48 maskor, tolv på varje sticka
 
Börja med att sticka resår (1 rät maska, 1 avig maska, 1 rät, 1 avig osv. Sticka resår 4 - 6 cm.
Tips! När du stickar den räta maskan plocka den då bakifrån - detta gör att resåret inte lika lätt blir uttöjt dvs det håller ihop där upp bättre ;)
 
Mönster:
Varv 1: sticka 3 räta maskor, 3 aviga maskor, upprepa detta varvet ut
Varv 2: sticka räta maskor på räta maskor och aviga maskor på aviga maskor
Varv 3: lika som varv 2
Varv 4: flytta mönstret 1 maska åt vänster
Varv 5: börja om med varv 1, fortsätt så till strumpan nått önskad längd
 
Detta gör att mönstret slingar sig likt en spiral - mycket läckert!
 
Minskning för tån:
Sticka ihop de två sista maskorna på varje sticka och fortsätt på detta sätt varanat varv 5 gånger. Minska därefter varje varv tills det endas återstår 6-4 maskor. Ta av garnet och trä det igen de återstående maskorna och fäst väl. Bästa sättet att fästa är med hjälp av en virknål. Vänd strumpan ut och in och virka sedan in alla lössittande trådar i strumpan, det kommer inte synas utifrån.
 
När man sedan sätter på sick sockorna ser det ut som om de faktisk har en häl.
 
Min Lillebror rekomenderar dem! Perfekta i skridskor!
 
Om någon har några funderingar om de hällösa strumporna, Hör av er!
 
KRAM SIJO

Morgon hos mig!

Mamma kommer in i köket när jag tillsammans med mitt bittra morgon humör sitter och äter frukost. Hon tittar ut genom fönstret och utbrister: Spring och hämta kameran! Det sitter herrar i häcken! Var på jag kollar chockad ut genom fönstret och ser små fåglar i vår trädgård - min mamma referade till Domherrarna, inte finklädda karlar.
 
Domherrar är tydligen lite smått skygga men jag fick en fin suddig bild på en av dom (=
 
/ Sijo

Lussebullar lagom till Lucia

Hejsan svejsan!
 
Förra julen bakade jag jättegoda,superenkla lussebullar. De var väldigt saftiga så därför ska självklart resten av världen få ta del utav detta superrecept efter att jag bakade dem nu i helgen. Det var hur kul som helst och väldigt vackert. Medan jag bakade så gnistrade luften utanför, det verkligen glittrade likt tärnornas glitter. De passar perfekt till luciamorgonen framför julkalendern. 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
  • 1 gram saffran
  • några nypor socker
  • 150 gram ekologisk smör
  • 5 dl ekologisk mjölk 
  • 50 gram vanlig jäst
  • en nypa salt
  • 1,5 dl vit sirap
  • 2 ägg (ett till penslin)
  • russin
  • +15 dl ekologisk vetemjöl 
  • pärlsocker
Formar till lussebullarna, om man inte gör lussekatter förstås. 
  1. Sätt ugnen på 200-225 grader. 
  2. Mal saffranen i en mortel eller liknande. Hacka inte utan rör. 

    3. Ha i några nypor socker och blanda runt. Spara sedan lite av mölken så att du kan hälla i den i saffransblandningen så att du får upp all saffran.
     

     
    4. Smält smöret i en kastrull. Se till att det inte bränner fast. När smöret har smält häller du i nästan all mjölk (inte den som du sparat till saffransblandningen). Blandningen ska bli 37 grader varm, alltså fingervarmt och inte varmare för då kommer inte jästen att jäsa. 
     
    5. Fördela jästen i en bunke och blanda i mjölk-smörblandningen. Häll i saffransblandningen, salt, sirapen, ett ägg, ca 1 dl russin och sikta ner mjölet. Spara lite till utbakningen. 
     
     

     
    6. Knåda ihop till en smidig deg. 
     
     
    7. Sådär ja! 
     
     
    8. Sikta över lite mjöl och låt stå under en bakduk i ca 30 minuter, 
     
     
    9. Ta fram degen på ett mjölat bakbord.
     
     
    10. Jag valde att göra lussebullar eftersom de blir mer saftiga än vad lussekatter blir. Tag en boll med deg som du sedan knådar ihop ordentligt. Börja med att rulla den hårt för att sedan rulla den mjukare med handkupan. 
     

    11.  Knäck ett ägg i en bunke och pensla äggen. Strö på lite pärlsocker. 
     
     

     
    12. Värm i ungnen. Nedre delen (men inte längst ner) i ca 5 minuter. Det går väldigt fort för dem att bli klara så se till att du inte glömmer dem!
     
     
    Bon apetit och glad Lucia! 

Underbara vinter!

Hejsan alla vinterälskande människor! Jag var ute idag och fotade denna vackra årstid och hoppas att ni alla ska få lite julkänsla av mina bilder. Det var ett väldigt skönt sätt att få frisk luft och ta en paus från alla skolböcker. 
 
Snart kommer mer underbara julsaker att komma upp på bloggen, bland annat sista minuten julklappar så håll utkik! :)
Snöiga hälsningar!
/Halu och hästarna Davanti (svart) och Borkson (brun) 

halusijo.blogg.se

En blogg om hur man skapar billigt och miljömedvetet. Alla skaparsugna mysiga människor titta hit!

RSS 2.0