Smartare knäck!
På dan' före dopparedan' är det perfekt att ägna kvällen åt att baka mysig knäck med familjen. Det brukar vara ganska kladdigt när man gör knäck men i år, med hjälp av Ernst, gjorde jag en mycket enklare knäck.
Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 3 dl strösocker
- 25 gram smör
- ca 75 gram hackad mandel
- ströbröd
- 1/2 tsk bakpulver
- Minst 90 knäckformar
Hur gör man?
- Låt gräddde, sirap, socker och smör koka ihop i en tjockbottnad kastrull. Det ska koka på högvärme tills det att blandningen är 120-127 grader Celsius. Ju lägre grader desto mjukare blir det. Det tar runt 20 minuter att koka upp knäcken.
- Medans kan man ställa fram minst 90 knäckformar. Häll lite ströbröd i botten och sedan lite mandel på. Ströbrödet i botten gör att inte pappret fastnar i knäcken. Om man även har i mandeln blir det senare lättare att klicka ut knäcksmeten.
- Sedan ska man göra kulprovet (häll några droppar av smeten i kallt vatten och se om de stelnar till kulor. Då är de klara.)
- Häll knäcksmeten på en kanna. Det blir mycket lättare att hälla dem i formarna då. Tänk på att smeten är jättevarm.
- Häll i formarns och låt stelna. Sedan är det bara att njuta av en god jul!
Knäckiga hälsningar!
/Halu

Kommentarer
Trackback