Halu's indiska kycklinggryta
Vanakkam!
För exakt ett år sedan var jag i Indien med min skola och Sijo. Det var verkligen en underbar upplevelse och jag skulle gärna vela göra det igen. Något som jag tycker om väldigt mycket är den indiska maten. Den är långt ifrån den svenska matkulturen och jag hade ätit indisk man innan jag åkte men maten var helt annorlunda på plats. När jag skulle handla mat förra veckan var jag sugen på indiskt, och jag visste ju många vanliga indiska ingredienser. Där av kom jag på min egna indiska gryta somblev urgod!
Ingredienser (för ungefär 4 personer):
- Kyckling, lårfilé ca 800 gram (är billigare än kycklingfiléer)
- en stor gul lök
- 3-4 fasta potatisar
- en färsk blomkål
- ingefära, någon centimeter
- en ekologisk citron
- curry
- garam masala
- salt
- cayennepeppar
- färsk persilja
Att servera med: - Piri piri eller någon annan chili om man vill. Det kan man koka med om alla vill ha sting eller strö på efter, innan servering. Akta ögonen bara! Det är inte kul att få stark chili i ögonen.
- Mangochutney
- Ekologiskt basmatiris
Många utav kryddorna som jag använde köpte jag på plats i Indien men man kan självklart även använda kryddor från vilken affär som helst. Glöm inte att köpa så mycket ekologiskt som möjligt! Tips om man vill ha en lika god men mycket billigare gryta är att köpa lösvikt. Många varor är nästan dubbelt sådyra om man köper dem färdigpakiterade.
Så här gjorde jag:
- Hacka den färska persiljan noggrannt.
- Bryn kyckligen i exempelvis smör.
- skär alla grönsaker och potatisen i stora bitar och klyftor (ej ingefäran)
- Skala och riv en bit ingefära.
- Häll i kokosmjölken i en gryta och börja värma den.
- Ha i alla kryddorna och smaka av. Jag ville få fram kokossmaken i början och sedan skulle alla indiska smaker explodera.
- Ha i potatisen.
- Ha i blomkål och lök lite där efter och sedan kycklingen.
- Ha i ingefäran, citronen och smaka av. Se till att inte överkoka potatisen. Den ska vara ganska hård tycker jag när den är i en gryta.
- Ströpåpersiljan och servera med ekologiskt basmatiris, mangochutney och papadums; ett indiskt bröd som man friterar i matolja.Det finns att köpa i en vanlig mataffär och det jag köpta var både billigt och innehöll inga tillsatser,så läs på innehållsförteckningen! Min pappa skar även lite piri piri och strödde på för att få lite sting i grytan.

Nandri! (tack påTamil) eller Namaste! (tack på hindi)
/Halu

Kommentarer
Trackback