Banangröt!
- Banan
- Havregryn
- Vatten
- Mjölk
- salt
- socker

Ursnygg stickad väska
Hej!
Nu har jag under hela projektarbetet haft ett lite större sidoprojekt medan jag har gjort alla andra roliga saker; nämligen en stickad väska! Den är hur snygg som helst och jag är verkligen jättenöjd. För att göra den måste man ha koll på lite stickuttryck. Det går utmärkt att kolla upp på internet eller fråga en snäll mamma, mormor eller någon annan som är kunnig. För att göra den här väskan har jag inte köpt något, vilken är helt otroligt. Mormor och mamma stod för stickorna, garnet hittade jag hemma och knappen gjorde jag själv.
För att göra den stickade väskan behövs:
- 2 garnnystan, jag hade ett stort som jag hittade hemma.
- Rundstickor i storlek
- vanliga stickor i storlek
- virknål i storlek
- stoppnål
- täljkniv
- en träbit, jag tog och högg av en kvist från ett vedträ
Såhär gjorde jag:
1. Lägg upp 96 maskor på rundstickor. Börja med att sticka resår i 8 varv, dvs. 2 räta, 2 aviga, 2 räta, 2 aviga osv.


2. Sedan på det 9.e varvet ska man göra de hål som snöret som sluter väskan och är axelremmar. För att sticka hål gör man 2 räta maskor tillsammans och sedan ett omslag. Det fortsätter man med varvet ut.

3. Fortsätt att sticka räta maskor i ca 34 cm på rundstickorna.
4. Sticka några varv aviga.
5. Markera sedan långsidor respektive kortsidor på väskan genom att knyta en tråd mellan maskorna. Långsidorna ska ha 32 maskor och kortsidorna 16 maskor. För att börja minska maskorna vid en markering stickar man först en överhoptagning (öhpt). Sedan stickar man till 2 maskor innan nästa markering för där stickar man ihop 2 räta tillsammans. Det här ska man göra ända tills kortsidorna är borta.

6. Sedan ska man fördela masskorna, de båda sidorna av väskan, på två stickor för att sticka ihop samtidigt som man manskar av.
7. Lägg upp 32 maskor på stickorna för att göra framfickan. Börja med att sticka två varv räta innan man stickar varannan rät och varannan avig i så kallad mosstickning. När man vänder är det viktigt att man ser till att de räta maskorna kommer över en avig och vise versa.
8. När man fått en önskad längd maskar man av.
9. Ta fram virknålen och mät ut mitten på fickan. Dra igen virknålen 2 maskor från mitten. Hämta garnet från nystanet och dra igenom så att en ögla bildas. Dra sedan igenom virknålen en maska in mot mitten för att göra på samma sätt. Då finns två maskor på nålen som man drar garn igenom så att det blir bara en maska kvar (så kallad dubbelstolpe). Sedan virkar man en ögla och fäster den på samma sätt som man började virka. Istället för att fästa fortsätter man med att virka dubbelstolpar som en kant runt fickan.

10. Nu är det dags att fixa en knapp. Eftersom det jag skapar ska vara både miljövänligt och billigt gick jag ut i vedboden och högg av en kvist som jag täljde trekantformig. Sedan borrade jag och min pappa två hål i den.



11. Som band virkade jag ett långt band på några meter. Det ska gå igenom alla hål i väskan och sedan vara banden till ryggsäck. Jag virkade bandet två varv. Om man inte orkar att göra det eller tycker att det blir lite mycket garn kan man testa att ta ett sidenband. Det tror jag skulle vara supersnyggt, men jag hade inget hemma.

12. Längst ner på väskan baksida, på mitten, virkade jag en ögla så som den på fickan. Genom den drog jag mitt virkade band efter att ha trätt hälftne med hålen. Sedan trädde jag resten av hålen.
13. Nu är det dags att fästa alla delar och lösa garnstumpar så att inget går upp. Fickan ska fästas mitt på ifram men med nederkanten mot botten av väskan. Sist fäster man knappen, och väskan är klar! Om man vill att den ska bli lite robustare kan man klippa till en kartongbit och lägga i botten av väskan. Man kan även sy en innerpåse som man fäster längst upp och i hörnen. Då förstör man inte maskorna. Det har jag kvar att göra lite senare om jag känner behov av det.


Det var en jättekul ryggsäck att göra och inte speciellt svår. Det var lite pilligt men ni klarar det superbra!
Stickiga hälsningar!
/Halu
Halu's indiska kycklinggryta
- Kyckling, lårfilé ca 800 gram (är billigare än kycklingfiléer)
- en stor gul lök
- 3-4 fasta potatisar
- en färsk blomkål
- ingefära, någon centimeter
- en ekologisk citron
- curry
- garam masala
- salt
- cayennepeppar
- färsk persilja
Att servera med: - Piri piri eller någon annan chili om man vill. Det kan man koka med om alla vill ha sting eller strö på efter, innan servering. Akta ögonen bara! Det är inte kul att få stark chili i ögonen.
- Mangochutney
- Ekologiskt basmatiris
- Hacka den färska persiljan noggrannt.
- Bryn kyckligen i exempelvis smör.
- skär alla grönsaker och potatisen i stora bitar och klyftor (ej ingefäran)
- Skala och riv en bit ingefära.
- Häll i kokosmjölken i en gryta och börja värma den.
- Ha i alla kryddorna och smaka av. Jag ville få fram kokossmaken i början och sedan skulle alla indiska smaker explodera.
- Ha i potatisen.
- Ha i blomkål och lök lite där efter och sedan kycklingen.
- Ha i ingefäran, citronen och smaka av. Se till att inte överkoka potatisen. Den ska vara ganska hård tycker jag när den är i en gryta.
- Ströpåpersiljan och servera med ekologiskt basmatiris, mangochutney och papadums; ett indiskt bröd som man friterar i matolja.Det finns att köpa i en vanlig mataffär och det jag köpta var både billigt och innehöll inga tillsatser,så läs på innehållsförteckningen! Min pappa skar även lite piri piri och strödde på för att få lite sting i grytan.

Halsband av papperspärlor
- Tidningar, reklam, papperspåsar i alla dess färger.
- Papperssax
- Linjal
- Penna
- Lim - helst både flytande hobbylim och vanligt limstift.
- Hobbylack för inomhusbruk (finns på bland annat Panduro och liknande hobbyaffärer)
- Pensel (som man inte är rädd om)
- En hållbar tråd.
- Ev. synål samt en säkerhetsnål.
- Ev. andra pärlor ex. träpärlor.

- Rita upp en triangel, 3 cm bred och ca 12 cm lång. Längden och bredden kan variera helt enligt egen smak. Pröva dig fram. Ett tips är att man ritar flera trianglar på en gång brevid varandra. Då blir de lika i storlek (om man nu ha lika stora). Ju längre triangeln är desto tjockare blir pärlan och ju bredare den är desto längre blir den.
- Klipp ut trianglarna.
- Vira, en triangel i taget, ett varv runt tändstickan med den bredaste delen.
- Ha på det flytande hobbylimmet på pärlans avigsida.
- Fortsätt att snurra triangeln hårt runt tändstickan.
- Ta lite av limstiftet och fäst toppen på triangeln ordentligt i den rullade triangeln.
- Trä ur tändstickan.
- Nu har du en pärla som behövs lackas. Innan du lackar torka bort överflödigt lim som runnit när du rullat pärlan.
- När du lackat pärlan låt den torka och se om det behövs lackas ytterligare en gång.
- När du fått ihop tillräckligt många pärlor är det bara att trä dem hur du vill på tråden. Jag tog hjälp av en nål som jag trädde igenom pärlan. När det var lite svårt att trä igenom pärlan puttade jag påsynålen med en säkerhetsnål. Ett tips! Blanda papperspärlorna med träpärlor. Jag använde två träpärlor, två papperspärlor, två trä, två pappers osv.
Snygg förvaring av knappar!

